Ogród bez krzewów to rzecz nie do wyobrażenia. Występują w wielu odmianach. Zdobią kształtem i kolorem liści, które przybierają różnokolorowe barwy nie tylko jesienią, albo kwiatami, które pojawiają się w różnych porach od wiosny do jesieni.
Krzewy kwitnące – łatwiejsze w uprawie, niż kwiaty ogrodowe
Krzewy kwitnące odpowiednio dobrane, mogą zdobić ogród przez wiele miesięcy, już od stycznia. Wysadzamy je na ogół jesienią i tak na przykład Oczar pośredni wysadzony we wrześniu, może zakwitnąć już w styczniu przyszłego roku – w zależności od odmiany na żółto, lub pomarańczowo. Kwiaty różnych odmian pojawiają się o różnych porach, dlatego łącząc ze sobą w ogrodzie różne odmiany, możemy mieć kwitnący oczar od grudnia do marca. Krzew ten lubi stanowiska słoneczne oraz pół cieniste i stosunkowo żyzne, lekko kwaśne podłoże.
Innym interesującym i coraz rzadszym w naturze krzewem, jest Wawrzynek wilczełyko. Ten nieco rachityczny w pokroju krzew ma najczęściej kwiaty w różnych odcieniach różu o dość specyficznym zapachu. Wszystkie części te rośliny są trujące – nie wolno nam o tym zapominać zwłaszcza, kiedy mamy małe dzieci. Toksyczne są zwłaszcza pojawiające się jesienią jagody, które mogłyby skusić ciekawe dziecko, dla którego dawką śmiertelną może być tylko kilka sztuk.
Krzewy o jadalnych jagodach i owocach
Głóg, to dla odmiany roślina, które jagody mają właściwości lecznicze. Wiosna pokrywa się pięknymi, drobnymi kwiatami o przyjemnym zapachu.
Inną rośliną o jadalnych owocach, jest Dereń jadalny. Ten krzew z wiekiem osiąga rozmiary drzewa. Kwitnie w marcu, a jesienią możemy zeń zbierać jadalne owoce – podstawę smakową nalewki zwanej dereniówką. Uwaga – nie ma wielkich wymagań względem żyzności gleby. Będzie żył wszędzie.
Jadalne owoce wydaje tez niewielki krzew Pigwowca. Popularna pigwa to nie tylko świetny owoc na nalewki. Doskonale zastępuje cytrynę, jako dodatek do herbaty.
Naturalne piękno rzeźb roślinnych
Kiedy ktoś pyta o wyjątkowe, naturalne ozdoby do ogrodu wielu z nas ma na myśli topiary – bo tak właśnie nazywają się „rzeźby” z pieczołowicie pielęgnowanych, regularnie przycinanych krzewów – najczęściej bukszpanu. W zasadzie mają jedną poważną wadę – nie można ich ot tak kupić w markecie, jak gipsowego krasnala. Wymagają umiejętnej pielęgnacji i cierpliwości, ale efekt, którym nam płacą za troskę, potrafi zaprzeć dech w piersiach. Z zielonego bukszpanu formowane są kule, stożki i inne figury, ale też bardziej fantazyjne kształty.
Najpiękniejsze topiary to zazwyczaj misternie uformowane z bukszpanu zwierzęta, ogrodowe zamki i tym podobne cuda tworzone przy pomocy sekatora używanego w odpowiednim czasie i w odpowiedni sposób.
Bukszpan, z którego powstają zielone rzeźby, jest niestety bardzo słabo odporny za choroby roślin – na przykład grzyby. Można znacznie ograniczyć ryzyko zarażenia przez używanie do przycinania bukszpanu osobnych narzędzi.