Jasna kuchnia z panelami podłogowymi.Porady 

3 cechy dobrych paneli do kuchni

Panele podłogowe do kuchni to rozwiązanie aranżacyjne, na które wciąż decyduje się niewiele osób. Czy słusznie? Nowoczesne panele podłogowe – wodoszczelne i odporne na zabrudzenia – mogą być ciekawą alternatywą dla zimnych kamiennych posadzek. Eksperci ze sklepu Dobre Dla Domu wskazują 3 najważniejsze cechy dobrych paneli podłogowych do kuchni, na które warto zwrócić uwagę.

Nie przepadasz za płytkami ceramicznymi lub gresem w pomieszczeniach i preferujesz naturalne materiały? Wykończenie kuchni może być dla Ciebie wyzwaniem. Kamienna lub ceramiczna posadzka idealnie nadaje się bowiem do wnętrz często eksploatowanych i narażonych na działanie wilgoci.

Okazuje się jednak, że zwolennicy drewna nie muszą się ograniczać do znanych rozwiązań – na rynku można bowiem znaleźć wysokiej jakości panele podłogowe do kuchni, które przetrwają w niezmienionym stanie nawet najcięższe warunki. Sprawdź, czym się charakteryzują.

Po pierwsze – panele w kuchni o podwyższonej odporności na wilgoć

Dotychczas paneli podłogowych nie można było zaliczyć do materiałów wodoodpornych. Laminat w niewielkim stopniu wchłaniał wilgoć, przez co z biegiem czasu podłogi się zniekształcały i wypaczały. Niektóre nowoczesne panele do kuchni są pokryte powłoką hydrofobową HydraSeal, co gwarantuje stuprocentową wodoszczelność. Dzięki temu woda nie przenika do wnętrza paneli nawet w rowkach. Jeśli więc zdarzy się, że ktoś z domowników rozleje sok lub herbatę, nie musisz się obawiać zniszczenia paneli w kuchni.

Jeśli nie posiadasz paneli wodoodpornych, a jedynie takie o podwyższonej odporności na wilgoć, nadal możesz je zastosować w kuchni. Zalecamy jednak wówczas większą ostrożność i ścieranie wszelkich rozlanych na podłodze płynów na bieżąco.

Po drugie – panele podłogowe w kuchni odporne na ścieranie

W kuchni spędzamy dużo czasu – przygotowujemy posiłki, wypakowujemy zakupy, często też jemy. Nie bez powodu to pomieszczenie traktuje się jak serce domu. Ważne jest zatem, aby podłoga była trwała, odporna na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie.

Najlepiej sprawdzą się więc panele podłogowe o wysokiej klasie ścieralności. Warto więc rozważyć zakup paneli Quick-Step, w których zastosowano technologię ScratchGuard. Dzięki niej podłoga jest odporna na zarysowania, a co za tymi idzie – na postępujące z czasem zniszczenia. Nie musisz więc martwić się o stan podłogi w pomieszczeniu, które ma Ci służyć przez wiele lat.

Po trzecie – panele podłogowe odporne na zabrudzenia w kuchni

Gotowaniu często towarzyszy jeden wielki chaos… Czasem w ferworze pracy nie myślimy o tym, żeby jak najszybciej usunąć plamę po rozlanym sosie czy rozbitym jajku. Ze względu na dużą częstotliwość sprzątanie po gotowaniu nie powinno sprawiać wielkich trudności. Powierzchnia paneli w kuchni może nam to ułatwiać. Wystarczy, że zamiast białego lub czarnego odcienia podłogi wybierzesz panele szare lub brązowe. Znacznie łatwiej jest też utrzymać czystość na podłodze matowej niż tej polerowanej na wysoki połysk.

W kuchni kwestie higieniczne wychodzą na pierwszy plan. Dlatego tak ważne jest, by panele podłogowe w tym wnętrzu były pokryte podłogą antystatyczną, która nie przyciąga kurzu.Taką podłogę wystarczy umyć wilgotnym mopem, aby skutecznie pozbyć się drobinek kurzu, roztoczy i drobnoustrojów.

Jeśli kuszą Cię panele do kuchni, pamiętaj, aby był to przemyślany wybór. Powyższe trzy cechy to niezbędne minimum, aby podłoga w Twojej kuchni była zawsze higieniczna, bezpieczna i estetyczna. Wejdź na stronę sklepu www.ddd.com.pl, aby wybrać model paneli podłogowych idealny do Twojej kuchni.

Related posts

Leave a Comment