Jak ciąć płytki?Porady 

Jak ciąć płytki?

Samodzielny montaż płytek pozwala na dużą oszczędność podczas prac wykończeniowych lub remontowych. Wymaga jednak odpowiedniego sprzętu i techniki, które zapobiegną utracie zbyt dużej ilości materiału i zapewnią wykładanej powierzchni estetyczny wygląd. Jak więc ciąć płytki, aby ich układanie było czystą przyjemnością, a efekt zadowalał nawet najbardziej wymagających.

Cięcie płytek – jakie narzędzie ręczne będzie najlepsze?

Niektóre miejsca, wykładane płytkami w kuchni, bądź łazience mogą wymagać otrzymania z kwadratowej lub prostokątnej formy wielu innych, bardzo precyzyjnych kształtów. Jeżeli pracujemy na materiale, który jest stosunkowo kruchy, do pracy wystarczy nam nóż szklarski. Dzięki obrotowemu kółeczku z wolframu jest on w stanie naciąć szkliwo, co pozwoli nam następnie na przełamanie płytki. Co więcej, niektóre modele wyposażone są w dodatkowe szczypce, które ułatwiają to zadanie. Nożyki mogą także zastąpić nam ołówki, dzięki którym nakreślimy linię, po której poprowadzimy dokładnie innego typu ostrza, jak na przykład specjalistyczną przycinarkę do glazury. Te ręczne urządzenia to doskonała alternatywa dla głośniejszego sprzętu elektronicznego, który wymaga większej pewności i wprawy. Mogą stanowić także dodatkowe wyposażenie, na wypadek braku prądu. Przycinarka do glazury działa, jak gilotyna, w której dzięki regulowanej sile docisku, możemy przeciąć naprawdę twarde materiały, o trudnych powierzchniach i w wielu różnych rozmiarach. Ich zaletą jest także lekkość i poręczność oraz doskonała skuteczność nawet w przypadku bardzo delikatnych materiałów.

Jakie narzędzie elektryczne jest najlepsze do cięcia płytek?

Nie wszyscy są zwolennikami narzędzi elektrycznych, jednak cięcie płytek będzie znacznie szybsze z pomocą piły z tarczą diamentową, której ostrze jest w stanie poradzić sobie z każdym stopniem twardości glazury. Takie urządzenia są niezwykle precyzyjne i efektywne. Pozwalają na osiągnięcie dowolnych kształtów i fazowania, przy niewielkim wkładzie pracy. Umożliwiają cięcie płytek pod kątem lub po linii falistej, a także wiele innych, atrakcyjnych kombinacji. Ponadto, możemy nimi pracować także na zamontowanych już płytkach, bez obawy o ich ukruszenie. Piła z tarczą diamentową może być również wyposażona w chłodzący zbiornik z wodą lub system odsysania pyłu, który pozwoli nam znacząco zmniejszyć bałagan powstały podczas układania glazury.

Jak prawidłowo ciąć płytki?

Różne urządzenia do cięcia płytek wiążą się z różnymi zasadami ich użytkowania. Warto zatem trzymać się kilku prostych zasad:

  1. Płytki przecinane nożem szklarskim, a następnie łamane, mogą mieć nierówne lub nie do końca odłamane krawędzie – pozbywamy się ich pilnikiem wolframowym, szczypcami do glazury lub szlifierką kątową z tarczą diamentową.
  2. Na płytkach obcinanych przycinarką do glazury należy uprzednio narysować lub naciąć precyzyjną linię, wzdłuż której umieszcza się ją następnie wewnątrz gilotyny i równomiernie dociska, a ewentualne nierówności poleruje się szlifierką kątową.
  3. Korzystając z piły z tarczą diamentową mamy szansę przycinać płytki z fazowaniem pod kątem 45 stopni, co warto wykorzystać w przypadku glazury, stykającej się ze sobą brzegami w narożnikach. 

Wyposażenie się w najlepszy dla naszych potrzeb sprzęt do cięcia płytek to połowa sukcesu w procesie ich samodzielnego montażu. Z kolei umiejętność ich obsługi, którą nabędziemy w praktyce to drugi czynnik, który pozwoli nam nie tylko zaoszczędzić, ale również uzyskać dokładnie taki efekt, o jakim marzymy.

Poradę o cięciu płytek dostarczył serwis Tooles.pl – sklep z narzędziami dla profesjonalistów.

Related posts

Leave a Comment